"ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ"

Τριμηνιαία έκδοση της
Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Περιοδικό ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

 

34η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Διημερίδα Ειδικευομένων Ψυχιάτρων» 19-21/10/2018

Φωτογραφίες

"Τα Νέα της ΕΨΕ"
Περιοδική Ενημερωτική Έκδοση
TaNeaEPSE

Φωτογραφίες από το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

Διαφήμιση

4oPsychFarm

Διαφήμιση
Διαφήμιση

3oPsychofarma

Διαφήμιση
GreekEnglish (United Kingdom)

Επιστολή του Καθηγητού κ. Γ.Ν. Χριστοδούλου, Επιτίμου Προέδρου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Σας απευθύνω σήμερα, σε όλους μαζί και στον καθένα χωριστά, μια προσωπική επιστολή-πρόσκληση. Η πρόσκληση αφορά στην τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου για το πρόσωπό μου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών που θα γίνει την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 7.00 το βράδυ.  Όπως καταλαβαίνετε, αυτή είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα και θα σας ήθελα όλους κοντά μου.
Η σχέση μου μαζί σας καλύπτει ένα βάθος αρκετών δεκαετιών, από τότε που, κατά τη δεκαετία του 80, χάρις στην στήριξή σας, ανέλαβα την προεδρία της νεοσύστατης Εταιρείας μας μέχρι σήμερα. Σε όλα αυτά τα χρόνια, έβαλα τα δυνατά μου για να προωθήσω και να αναδείξω την Εταιρεία μας, στη χώρα μας και στο εξωτερικό, για να αποκτήσει η Εταιρεία δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής στη βελτίωση των παρεχομένων ψυχιατρικών υπηρεσιών, εκδόθηκε και καταξιώθηκε το περιοδικό μας, η «Ψυχιατρική», οργανώθηκε η Εταιρεία σε Περιφερειακά τμήματα και Κλάδους, προωθήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα προαγωγής της ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, ενσωματώθηκαν στη δομή και τη λειτουργία της Εταιρείας οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι (δηλαδή η ελπίδα και το μέλλον της επιστήμης μας) η Εταιρεία απέκτησε ανεξαρτησία και αυτοδυναμία.
Όλα αυτά δεν έγιναν χωρίς κόπο και χωρίς τίμημα. Όμως, σε όλη αυτή την προσπάθεια είχα ΠΑΝΤΑ την συμπαράστασή σας που εκδηλώθηκε και σε δύσκολες στιγμές. Χωρίς τη στήριξή σας, τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να είχε γίνει. Τα γράφω όλα αυτά για να υπογραμμίσω τη σημασία της σχέσης μου μαζί σας που τη θεωρώ  θερμή και ουσιαστική και για να σας διαβεβαιώσω ότι πραγματικά ΘΕΛΩ να βρίσκεστε μαζί μου στην τελετή της 20ης Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο.
Με τους φιλικούς μου χαιρετισμούς
Γιώργος Χριστοδούλου
Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Σας απευθύνω σήμερα, σε όλους μαζί και στον καθένα χωριστά, μια προσωπική επιστολή-πρόσκληση. Η πρόσκληση αφορά στην τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου για το πρόσωπό μου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών που θα γίνει την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 7.00 το βράδυ.  Όπως καταλαβαίνετε, αυτή είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα και θα σας ήθελα όλους κοντά μου. 

Περισσότερα...

 

Επιστολή του Καθηγητού κ. Γ.Ν. Χριστοδούλου, Προέδρου Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι
Σας γράφω για να σας ενημερώσω για τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχικής Υγιεινής
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε από 17 εως 21 Οκτωβρίου 2011 το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχικής Υγιεινής που οργανώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής (WFMH) στο Κέηπ Τάουν της Ν. Αφρικής. Υπενθυμίζω ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής είναι ο οργανισμός που θέσπισε και κάθε χρονιά καθορίζει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου). Το θέμα που επιλέχτηκε για φέτος ήταν «Επενδύοντας στην ψυχική υγεία», ένα θέμα πολύ επίκαιρο διεθνώς αλλά ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Αυτό που η Ομοσπονδία επεδίωξε με την επιλογή αυτού του θέματος ήταν να αναδείξει τα πολλαπλά (όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και οικονομικά) πλεονεκτήματα που έχουν οι  «επενδύσεις» στην ψυχική υγεία. Στην γλώσσα που οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι καταλαβαίνουν, αν χρηματοδοτήσει κανείς την πρόληψη των ψυχικών νοσημάτων ξοδεύει λιγότερα από αυτά που ξοδεύει για τη θεραπεία των νοσημάτων αυτών (που εκδηλώνονται ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν οι προληπτικοί ηθμοί που θα απέτρεπαν την εκδήλωσή τους). Όλοι βέβαια καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει αυτό για τη χώρα μας όπου επιχειρείται άγρια περικοπή δαπανών στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Στη συνέντευξη τύπου που, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής και τις δύο Ψυχιατρικές Πανεπιστημιακές κλινικές, έδωσε η Εταιρεία μας στις 6 Οκτωβρίου τονίστηκαν τα παραπάνω και επισημάνθηκαν οι πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι περαιτέρω περικοπές χρηματοδότησης της ψυχικής υγείας, σε μια εποχή όπου η οικονομική ύφεση έχει ούτως η άλλως δραματικές επιπτώσεις στον πληθυσμό σε επίπεδο ανεργίας, κατάθλιψης, άγχους, ψυχοσωματικών εκδηλώσεων και ανθρωποκτονιών (λεπτομέρειες για την συνέντευξη τύπου μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας).
Κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου του Κέηπ Τάουν έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής και η Ομοσπονδία μου έκανε την τιμή να με εκλέξει πρόεδρό της για την διετία 2013 - 2015. Θα αναλάβω τα καθήκοντά μου στο Μπουένος Άιρες τον Άυγουστο του 2013 και, όπως πάντα, θα προσπαθήσω να προβάλω και να προωθήσω τις Ελληνικές θέσεις και την Εταιρεία μας που άλλωστε είναι μέλος της Ομοσπονδίας με δικαίωμα ψήφου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Χριστοδούλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι

Σας γράφω για να σας ενημερώσω για τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Περισσότερα...

 

2ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη

2ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη - Α' Ανακοίνωση (αρχείο pdf ~ 1.5Mb)

 

Δελτίο Τύπου της Συνέντευξης Τύπου 6/10/2011, επʼ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Δελτίο Τύπου της Συνέντευξης Τύπου 6/10/2011, επʼ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. (Αρχείο pdf ~ 0.6Mb) 

 

Επιστολή Καθηγητού κ. Γ. Χριστοδούλου, Υπευθύνου Διεθνών Σχέσεων

Σεπτέμβριος 2011
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι
Σας γράφω για να σας ενημερώσω για μερικά θέματα που σχετίζονται με τις
διεθνείς σχέσεις της Εταιρείας μας.
1.       Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Μόλις τελείωσε το εντυπωσιακό αυτό Συνέδριο που φέτος έγινε στο Μπουένος
Άιρες της Αργεντινής με συμμετοχή περίπου 15.000  ψυχιάτρων από όλο τον κόσμο. Στις εκλογές που έγιναν στα πλαίσια του Συνεδρίου εξελέγη πρόεδρος
για την μεθεπόμενη τριετία ο Dinesh Bhugra, πρώην πρόεδρος του Royal College of Psychiatrists. Η Ελληνική παρουσία ήταν αρκετά εμφανής, όχι όμως όσο άλλες χρονιές, ίσως λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας.
2.       Anthology of Greek Psychiatric Texts
Το βιβλίο αυτό που εκδόθηκε από την Εταιρεία μας το 2006 στα Ελληνικά αποφασίστηκε να μεταφρασθεί στα Αγγλικά με μερικές προσθήκες και εισαγωγικά άρθρα από τους υπευθύνους της έκδοσης Δημήτρη Πλουμπίδη, Θανάση Καράβατο και Γιώργο Χριστοδούλου και να διανεμηθεί σε 10.000 αντίτυπα στους συναδέλφους από όλο τον κόσμο που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Μπουένος Άιρες. Το ίδρυμα Βουδούρη χρηματοδότησε αυτή την προσπάθεια, η πρεσβεία μας στο Μπουένος Άιρες και ο πρέσβης κ. Μιχαήλ Χριστίδης διευκόλυναν τον εκτελωνισμό των βιβλίων (ώστε να μην πληρώσουμε το τεράστιο ποσό που μας ζητήθηκε) και οργάνωσαν μια καταπληκτική δεξίωση για την προβολή του βιβλίου στην πρεσβευτική κατοικία (που είναι γνωστή σε πολλούς από μας από προηγούμενο εκπαιδευτικό ταξείδι) ο καθηγ. Roger Montenegro μας έφερε σε επαφή με τον εκδοτ. Οίκο Salerno που ανέλαβε την διανομή του βιβλίου και με την αρμονική συνεργασία όλων αυτών αλλά και με αρκετό κόπο και προσωπική εργασία καταφέραμε να φέρουμε σε ευτυχές πέρας μια προσπάθεια που, όπως καταλαβαίνετε, είχε πέραν του επιστημονικού και εθνικό σκοπό.
Γι’ αυτό άλλωστε επιμείναμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, παρά τις πολλές αντιξοότητες. Το βιβλίο (" Anthology of Greek Psychiatric Texts") έγινε δεκτό με πολύ θετικά σχόλια από όλους. Επειδή διατέθηκαν όλα τα αντίτυπα στην Αργεντινή και δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα, το έχουμε  ανεβάσει στην ιστοσελίδα της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων ( <http://www.paeeb.com> ) όπου μπορείτε να το βρείτε ("editions"). Σύντομα θα μπει και στις ιστοσελίδες της Εταιρείας μας και της WPA, υπάρχει δε πρόθεση από τον οίκο  Salerno  της Αργεντινής να μεταφρασθεί και στα Ισπανικά.
3.       Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχικής Υγιεινής, Cape Town, South Africa
Το Συνέδριο αυτό οργανώνεται από 17 έως 21 Οκτωβρίου 2011 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής (World Federation for Mental Health). Θα θυμόσαστε ίσως ότι το προηγούμενο παγκόσμιο συνέδριο είχε οργανωθεί από την Εταιρεία μας στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο 2009. Στο Συνέδριο του Cape Town θα γίνουν και εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Υπενθυμίζω ότι η Εταιρεία μας είναι από αρκετό καιρό μέλος της Ομοσπονδίας με δικαίωμα ψήφου.
4.       Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10 Οκτωβρίου 2011
Η ημέρα αυτή, που έχει θεσπισθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής, εορτάζεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Όπως ίσως θυμάστε, πέρσυ είχαμε οργανώσει μια εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής όπου εκτός από τις ομιλίες των εκπροσώπων της Εταιρείας μας και της Ομοσπονδίας είχαμε και μια συναυλία με την Φωτεινή Δάρρα και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Φέτος, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αποφασίστηκε να γίνουν οι ακόλουθες δύο, μετριοπαθέστερες, εκδηλώσεις :
• Μια συνέντευξη τύπου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και τις δύο Ψυχιατρικές Κλινικές του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα γραφεία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Παπαδιαμαντοπούλου 11, 4ος  όροφος την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή πολλών συνεργαζόμενων φορέων
• Μια επιστημονική εκδήλωση αποτελούμενη από δύο στρογγύλες τράπεζες, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο Δαφνί, την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 13.30
Και στις δύο εκδηλώσεις, ιδίως όμως στη δεύτερη, που θα γίνει σε μεγαλύτερο
χώρο, είναι ευπρόσδεκτη η συμμετοχή μελών της Εταιρείας μας.
Με πολλούς φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Χριστοδούλου
Σεπτέμβριος 2011 
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι
Σας γράφω για να σας ενημερώσω για μερικά θέματα που σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις της Εταιρείας μας.

Περισσότερα...